Znajdujesz się: Strona główna » Forum

Forum

~Ala
sobota, 8 lipiec, 2006, 17:28
Adaptacja strychu - zakup od wspólnoty
Witam, w zamian za wyremontowanie dachu budynku mam otrzymać od wspólnoty mieszkaniowej strych. Proszę\o informację jak powinna wyglądać umowa ze wspólnotą. Czy to ma być umowa sprzedaży? Jak mam siebie zabezpieczyć żeby wspólnota po remoncie nie żądala dodatkowych pieniędzy?
~asystent
wtorek, 14 sierpień, 2007, 08:18
Odp: Adaptacja strychu - zakup od wspólnoty
przede wszystkim wspólnota musi podjąć uchwałę w tej sprawie, bez tego nawet umowa sygnowana przez członków zarządu wspólnoty będzie mogła być podważona przez każdego członka wspólnoty. ponadto umowa musi być sporządzona notarialnie. a co do reszty (warunki umowy) to tak jak umówisz się ze wspólnotą. ekwiwalentem za wykonaną pracę jest prawo własności czy udział w użytkowaniu wieczystym (sprawdź jaki jest udział w gruncie.
~jola
środa, 14 listopad, 2007, 22:24
w 1996 roku adoptowałam strych na mieszkanie wówczas jeszcze nie było wspólnoty mieszkaniowej i urząd miasta razem z zarządem administracji budynków wydali mi pozwolenie na adaptację.Dziś chę wykupić i wspólnota mi w tym przeszkadza. twierdzi ,że straci na wykupie i przewodniczący wspólnoty buntuje członków wspólnoty żeby nie podpisywali uchwały a jak wiemy musi być 100% poparcie. jedno jest dla mnie niezrozumiałe dlaczego moje mieszkanie zoatało włączone do wspólnoty mieszkaniowej w chwili gdy powstała ona dopiero po 2000roku gdy ja miałam przyznany i przekwalifikowany strych na mieszkanie i stałam się jego najemcą. czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co tu chodzi. chcę jeszcze zaznaczyć .że zgodę na adaptację strychu dostałam również od innych lokatorów tego budtnku w roku 1996
~jola
środa, 14 listopad, 2007, 22:26
Witam czy ktoś mógłby mi wyjaśnić postępowanie wspólnoty.w 1996 roku adoptowałam strych na mieszkanie wówczas jeszcze nie było wspólnoty mieszkaniowej i urząd miasta razem z zarządem administracji budynków wydali mi pozwolenie na adaptację.Dziś chę wykupić i wspólnota mi w tym przeszkadza. twierdzi ,że straci na wykupie i przewodniczący wspólnoty buntuje członków wspólnoty żeby nie podpisywali uchwały a jak wiemy musi być 100% poparcie. jedno jest dla mnie niezrozumiałe dlaczego moje mieszkanie zoatało włączone do wspólnoty mieszkaniowej w chwili gdy powstała ona dopiero po 2000roku gdy ja miałam przyznany i przekwalifikowany strych na mieszkanie i stałam się jego najemcą. czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co tu chodzi. chcę jeszcze zaznaczyć .że zgodę na adaptację strychu dostałam również od innych lokatorów tego budtnku w roku 1996
~edyta
wtorek, 26 sierpień, 2008, 09:05
pani jolu - proszę dokonać kontroli dokumentów pod kątem wydania decyzji ( ostatecznej - tj nie zaskarzonej i nie uchylonej ) o włączeniu mieszkania powstałego w wyniku adaptacji strychu do zasobów lokalowych Gminy - wówczas to tylko Gmina jako właściciel ma władzę wydac zgodę na sprzedaż tego adoptowanego na strychu lokalu, a wspólnota nie może niczego zrobić, pieniądze ze sprzedaży lokalu wpłyną na konto Gminy
~Guest
piątek, 29 sierpień, 2008, 12:31
Ze wspólnotą to będzie umowa użyczenia. Dopiero po zaadaptowaniu go na lokal mieszkalny można mówić o wykupie. Od razu zaznaczam, że sprawy urzędowe to droga przez mękę i trzeba się uzbroić w naprawdę dużą cierpliwość, bo będzie to trwało dłuuugie mieiące.
~marcel
poniedziałek, 1 wrzesień, 2008, 13:51
Ja zaadoptowałałem poddaze w latach 1986-89 na podstawie decji pozwolenia na budowę, a po wybudowaniu wydano decycjię o przydziale mieszkania ( ówcześnie obowiązywały ustawy o natychmiastowym w pierszej kolejności odsprzedaniu nowo powstałego mieszkania z adaptacji poddasza lib suszarni). Na przełomie roku 1989-90 starałem i staram się do dziś dnia o wykup mojego mieszkania. Gmina jest cały czas właściecielem budymku jednak cały czas się upiera, że nie sprzeda mi mieszkamia, bo nie leży to w jej interesie. Dostrzega ogromny problem odsprzedania mi mieszkania ponieważ w budynku na parterze znajduje się lokal u żytkowy. Srpway urzędowe nie toczą się miesiącami lecz latami!!
~Joanna
poniedziałek, 15 wrzesień, 2008, 22:37
każda adaptacja i aspekty prawne z nią związane są indywidualnymi sprawami i bardzo trudno jest odpowiedzieć na powyższe pytania. wszystko zależy kiedy była adaptacja, kto był właścicielem lub współwłaścicielem itp. i tak jak w przypadku pani Joli w 1996 r. wspólnota juz istniała - ustawowo i nawet jeśli nie została "oficjalnie" zarejestrowana np w GUSie to jeśli w 1996 r oprócz gminy jeszcze ktoś, nawet jedna osoba miała wykupiony lokal to była wspólnota, a jeśli gmina nie uzyskała zgody w formie uchwały od tej osoby, to znaczy że wydała pozwolenie nielegalnie... i widzi Pani, że bez dokładnych informacji nie jestem w stanie Pani odpowiedzieć jak to załatwić... jak równiez nie jest prawdą, że 100 % musi sie zgodzić (tylko 51%)... no chyba, że jest to wspólnota "mała" ... i tak samo jak w przypadku Pani Ali, strych można sprzedaż jako samodzielny lokal niemieszkalny... oczywiście z prawomocną uchwałą, w której właściciele (51%) zgodzą się na zmianę przeznaczenia częśći wspólnej na mieszkanie... cena za lokal (strych) musi być wyrażona w PLN ale może być zapis (najlepiej wcześniej określić to w formie uchwały wspólnoty, że cena TO TYLE i że bedzie przeznaczona NA TO i... że wszystkim ma zająć sie osoba kupująca strych.
~Krzysiek
poniedziałek, 22 wrzesień, 2008, 12:30
Witam , mam pytanie dotyczące wynamu lub wykupu strychu od wspólnoty mieszkaniowej. Po pierwsze inspektor w zarządzie mieszkaniowym twierdzi, że nie ma mozliwości adaptaci całego strychu a jedynie jego części... Czy jest to oparte na jakiejś ustawie albo prawie? i czy wogóle jest to prawdą? Po drugie czy możliwy jest wykup strychu przed jego adaptacją? Pytanie to zadaję, gdyż prawdopodobnie wykup może nastapić dopiero po adaptacji a jego cena uzalezniona będzie od standardu więc wynika z tego, że zapłacę dwa razy. Niby można pisać PROŚBĘ o obniżenie ceny o włożony wkład w remont, ale wiekszość robót chcę wykonać sam a rachunków na to przecież nie bedzie... I jeszcze gdybym na razie nie chciał wykupić (druga opcja) a jedynie dzierżawić strych to w jaki sposób zagwarantować sobie dzierżawę wieczystą? Prosze o odpowiedź.

Twoja Odpowiedź

Autor: ~
Temat:  
Data:    2009-01-07 16:04

Copyright © 2007 - 2009 INFOR PL S.A.