Forum
Artykuł: Prawo jazdy na autobusy od 24 roku życia
Od 10 września 2008 r. osoby, które chcą kierować autobusami, będą musiały zaliczać 280-godzinne szkolenie w zakresie wykonywania transportu drogowego oraz przewozu osób.
Zobacz artykuł »
Od 10 września 2008 r. osoby, które chcą kierować autobusami, będą musiały zaliczać 280-godzinne szkolenie w zakresie wykonywania transportu drogowego oraz przewozu osób.
Zobacz artykuł »
~adam
piątek, 17 sierpień, 2007, 21:31
Prawo jazdy na autobusy od 24 roku życia
PO prawo jazdy na autobus jedzie sie na Ukrainę, czy w Ukrainie będzie taki sam reżym egzaminacyjny jak w polsze,/////
~koniczyna
środa, 22 sierpień, 2007, 11:08
Odp: Prawo jazdy na autobusy od 24 roku życia
ciekawe kto cię przyjmie do roboty z ukraińskim prawem jazdy? No i który pies nie będzie się później ciebie czepiał?
~Kopryna
niedziela, 11 listopad, 2007, 15:48
Po ***iło ich.
~Pollacek
niedziela, 11 listopad, 2007, 15:51
Jeszcze ze dwa głośne wypadki i prawo jazdy będzie trzeba studiować 5 lat, a egzaminator będzie odpytywał kursanta z gramatyki języka francuskiego. = paranoja
~Kopryna
niedziela, 11 listopad, 2007, 15:51
Po ***iło ich.
~Dawid
czwartek, 13 grudzień, 2007, 21:14
Ja oni moga ograniczac moje prawa przeciez jestem osoba pelnoletnia i mam prawo zdac egzamin na prawo jazdy. Owszem co do autobusów to sie zgadzam ale co do aut osobowych to nie
~przyszly kierowca
środa, 30 styczeń, 2008, 12:45
Mam nadzieję że wzrosną pensje kierowców, bo to oni głównie po dupie dostaną
~dymek
wtorek, 18 marzec, 2008, 20:39
"Miejsce polska, system samowolka"
~chce byc kierowca
wtorek, 6 maj, 2008, 00:02
Jaki bezsens jeden patafian źle pojechał i wszyscy muszą cierpiec...powinno byc tak, ze prawo jazdy na autokar od 24 lat a od 21 na autobus miejski...bo 4 lat niechce mi sie czekac... :|
~BOCIAN
wtorek, 27 maj, 2008, 12:45
Ciekawe kogo bedzie stac na taki kurs 280 godzin bo jezeli teraz 60 kosztuje prawie 4000 tys to prosty rachunek ile bedzie kosztowal nowy kurs niedawno plakali u nas w Szczecinie ze brakuje kierowcow kat d od wrzesnia z pewnoscia ich nie przybedzie brawo tymbardziej ze wiekszosc moich znajomych z ktorymi niedawno zdawalem po paru miesiacach ma zamiar uciekac z tego chorego kraju
~Ricky21
środa, 4 czerwiec, 2008, 12:27
A ja mam za miesiac 21 lat i zdaje na autobus, podejme praca zaraz jak sie uda egzamin zdac za 1 razem
~gązo
poniedziałek, 16 czerwiec, 2008, 22:05
ja jak zdam prawo jazdy na autokary to od razu poszukam ofert przyjęć kierowców
~gązo
poniedziałek, 16 czerwiec, 2008, 22:06
ja jak zdam prawo jazdy na autokary to od razu poszukam ofert przyjęć kierowców
~dikkens
wtorek, 1 lipiec, 2008, 18:42
gratulacje za nowy pomysl. i za pare lat autobusy znikna z naszych ulic.bo nie bedzie nikogo kto mogl by nimi kierowac. to prawo jazdy d bedzie sie robic ze 3 lata a na 5 bedzie wazne. a pracodawca bedzie wymagal z 6lat coswidczenia.paranoja
~edi.
niedziela, 6 lipiec, 2008, 19:02
lepiej zrobić licencię pilota samolotowego.
~misiu
sobota, 26 lipiec, 2008, 21:44
ich chyba powalilo mysla ze cos zmienia jak podniosa wiek przez nich musze czekac 5 lat a łodzilem sie ze tylko 2!!!!!!!!!!!!!!!!!!
~Kat D
niedziela, 27 lipiec, 2008, 22:07
Panowie!Zasada jak zawsze- wyrwać troche kasy z ludzi jak sie da. Już Panowie u góry zapomnieli jak jeszcze 10 lat temu kierocy autobusów miejskich robili prawojacdy w 3 miesiące bez jakichkolwiek wcześniejszych kat. słynne prawojazdy kaskaderskie. Obecnie pracuję z takimi kierowcami i jakoś sobie radzą. Ba i mogę się założyć że nie jeden jest lepszy od przyszłych kierowców autobusów - tych po 280 godz. szkolenia. Przecież zawsze można zestopniować najpierw kierowca na autobus miejski a potem w turystyke.
~RET
niedziela, 3 sierpień, 2008, 20:18
co do prawa jazdy z tego co wiem to cena sie nie zmieni tylko szkolenie w zakresie przewozu osob zamiast z 30 godzin i ceny 800zł wzrosnie do 280 godzin i ceny ok 7 tys + koszt prawa jazdy i rachunek
prosty 10 tys jak nic po.....o ich!!!!!!po.....y kraj
prosty 10 tys jak nic po.....o ich!!!!!!po.....y kraj
~kierowca BCE
sobota, 9 sierpień, 2008, 19:21
Wypadki były, są i będą, nawet jeśli prawo jazdy będzie można mieć tylko między 28 a 32 rokiem życia (bo później, to już przecież człowiek się starzeje, no nie?). Pomijając nawet fakty, że przeciętny kandydat na kierowcę (facet po zawodówce) nie będzie intelektualnie w stanie wkuć całego semestru prawa, oraz że gospodarka już teraz cierpi na braki kadrowe w tym zawodzie. Wprowadzenie tego kretyńskiego przepisu nie zapobieże wypadkom (bo to jest zwyczajnie niemożliwe!), za to spowoduje kompletny paraliż gospodarki (transport jest jej podstawą).
~Szumacher
piątek, 29 sierpień, 2008, 18:00
Duzo mechanikow w komunikacji miejskiej stalo sie kierowcami po 3 miesiacach.Wczesniej mieli kat.b.
~ja....
niedziela, 31 sierpień, 2008, 15:05
No panowie politycy gratuluje kolejnego patologicznego przepisu-mam tylko jedno pytanie ile lat mieli kierowcy ,którzy spowodowali wypadek 25-30 to podnieście wiek do 40 roku zycia a kurs 600 godzin teraz mam 20 lat jak zaczne może zdąże . a pamietacie jak podnosiliście wiek kierowcy osobówki ,dało to coś????
~asdfghj
niedziela, 31 sierpień, 2008, 15:10
Nie podnoście wiku tylko kontrole stanów technicznych autokarów i godzin pracy a za każde niedopilnowanie nakładajcie kare na szefa firmy za 3 złamania piepisów zabrać mu licencje i sjo.
~arek
czwartek, 25 wrzesień, 2008, 23:51
"Banda kurestwa, złodziejstwa i nic więcej"
~Brak słów
niedziela, 28 wrzesień, 2008, 07:38
Sytuacja w naszym kraju jest rzeczywiście chora. Czy te zmiany coś dadzą? Napewno tak.;) Po pierwsze pewne jest że mniej kierowców z naszego kraju będzie prowadzić autobusy. W tej chwili już jest problem z dogadaniem się z kierowcą autobusu np w Warszwie. Poprostu jest on przeważnie naszym wschodnim sąsiadem. :) Czy to że zaostrzy sie przepisy i więcej się za coś płaci coś zmienia? Jak z usuwaniem ciąży - jedzie się tam gdzie jest taniej i łatwiej. Dlatego też Polacy będą jeździć i gdzie indziej płacić za prawko np na Ukrainę. koło się zamyka: więcej kierowców z prawkiem ukraińskim a mniej wpływów i mniejsza liczba zdających w kraju. Najlepszym sposobem na zwiększenie doświadczenia i napewno tańszym byłoby np wprowadzenie obowiązkowej opieki starszego stażem i doświadczeniem kierowcy w firmie. Miałby on za zadanie przetestowanie "młodego kierowcy" w różnych warunkach zarówno terenowych jak i pogodowych. Dopiero po takim okresie mógłby samodzielnie prowadzić pojazd z ludźmi. A wypadków i tak się nie uniknie No chyba że producenci zamontują w autobusach takie urządzenia które będą nadzorować pracą kierowcy i w razie niebezpieczeństwa doprowadzą do zatrzymania pojazdu.
~marian
niedziela, 30 listopad, 2008, 11:50
nudzi im się i tak wymysilają kij wie co i na co