Forum
Artykuł: Wynagrodzenie nauczyciela za pracę w dni wolne
Nauczycielom, którzy w dniu wolnym od pracy realizują zajęcia dydaktyczne, a nie otrzymują za ten dzień innego dnia wolnego, przysługuje odrębne wynagrodzenie za każdą godzinę pracy, obliczane jak za godzinę ponadwymiarową.
Zobacz artykuł »
Nauczycielom, którzy w dniu wolnym od pracy realizują zajęcia dydaktyczne, a nie otrzymują za ten dzień innego dnia wolnego, przysługuje odrębne wynagrodzenie za każdą godzinę pracy, obliczane jak za godzinę ponadwymiarową.
Zobacz artykuł »
~Dorota Majchrzak
wtorek, 16 październik, 2007, 16:30
Wynagrodzenie nauczyciela za pracę w...
W mojej gminie jest podobnie. Jęśli nie wybieramy dnia wolnego, to płacą nam za 4 godziny i to wg stawki "świetlicowej", chociaż niejednokrotnie pracujemy cały dzień. Mamy się cieszyć, że w ogóle coś nam płacą.
~VIVA
czwartek, 18 październik, 2007, 13:55
Odp: Wynagrodzenie nauczyciela za pracę w...
tyle co nauczyciele maja wolnego to nikt inny nie ma... popracujcie jak każdy normalny człowiek...szybko zmienicie zdanie na temat swoich zarobków...odkąd pamiętam tylko narzekcie...nikt nie zarabia "kokosów" w naszym kraju...a wy macie zupełnie nie najgorzej...wiem cos o tym...
~Jan
niedziela, 21 październik, 2007, 22:27
Nic prostszego,zostań nauczycielem!!!!
~VIVA
poniedziałek, 22 październik, 2007, 11:25
jasne..zostań nauczycielem...skończe studia pedagogiczne...napewno znajde prace w szkole...tam jest przecież tyle wolnych etatów...o prace w szkole jest równie łatwo jak o prace w ...np. Administracji Publicznej (Urzędy)...mam pełno znajomych po studiach pedagogicznych i prawie wszystkie nie pracują w swoim zawodzie...bo tak łatwo po posadę nauczyciela....
~VIVA
poniedziałek, 22 październik, 2007, 11:36
więc jak ktoś sie załapał niech sie cieszy...bo ma powody...
~VIVA
poniedziałek, 22 październik, 2007, 11:47
reasumując: zostać nauczycielem nie jest trudno...można skończyć studia pedagogiczne...ale znaleźć prace w szkole...nie taka prosta sprawa
~Ela
sobota, 3 listopad, 2007, 20:09
Sądzę, że nie byłabyś/byłbyś dobrym nauczycielem. Zważywszy na to co sądzisz o tej pracy- myślisz tylko o dniach wolnych. Dobry nauczyciel robi wszystko z zamiłowaniem dla wychowanków i poświęca w tym celu o wiele więcej czasu niż sobie myślisz. Nazywa się to w języku polskim: powołanie. Masz możliwość spełnić się w tym zawodzie, wystarczy się postarać , a wtedy Cię dostrzegą z pewnością. Będzie to dobry krok w tym kierunku, bo przyjmą Cię do pracy. Przecież tylu n-li odchodzi na emeryturę. Możesz być HAPPY!
~Ela
sobota, 3 listopad, 2007, 20:18
Odp
Jeżeli pracujesz w administracji( jak wynika)to: CO ROBISZ W GODZINACH PRACY? Piszesz na forum?; my, n-le nie możemy na to sobie pozwolić.A może siedzisz przy klawiaturze, nudzisz się i czekasz na wypłatę swojej drugiej połowy małżeńskiej, zamiast robić pożytek dla społeczeństwa.
~hziwmrowcq
sobota, 19 styczeń, 2008, 04:23
Hello! Good Site! Thanks you! rhuzjbtomwi
~Rajmund
piątek, 15 luty, 2008, 14:02
nuaczyciele maja raj w Polsce, w normalnych krajach musialiby praocwac 37-40 tygodniowo a nie 18 jak u nas.zarobki maja też super szczegolnie dyplomowani. a za te wynagrodzenie 4h na cały dzien to juz wam wyjaśniam: 4h wydaje sie malo bo przecietny kowalski zarabia 5-8zł na godzine, natomiast nauczyciel 30-47zł/h wieć za 4h ma płacone 120-188zł! To źle?!
~a
środa, 12 marzec, 2008, 21:41
do Rajmund
Nie masz pojęcia ile godzin tygodniowo pracuje nauczyciel. 18 godzin, zgadzam się ale zajęć dydaktycznych. Każdy nauczyciel ma 40 godzinny tydzień pracy, ale znajdź mi takiego który pracuje tylko te 40 godzin. Sprawdziany, konkursy, zawody itp. A jeszcze jedno, nie mam pojęcia od kogo masz takie informacje że nauczyciel ma płacone za nadgodziny 30-47 zł/h?
Nie masz pojęcia ile godzin tygodniowo pracuje nauczyciel. 18 godzin, zgadzam się ale zajęć dydaktycznych. Każdy nauczyciel ma 40 godzinny tydzień pracy, ale znajdź mi takiego który pracuje tylko te 40 godzin. Sprawdziany, konkursy, zawody itp. A jeszcze jedno, nie mam pojęcia od kogo masz takie informacje że nauczyciel ma płacone za nadgodziny 30-47 zł/h?
~nniebieska
wtorek, 6 maj, 2008, 08:15
Wszyscy przesadzacie, jakie 47 zł?? Dlaczego ja mam w takim razie 9 zł?? Oszukali mnie, dobrze, że jest ktoś taki jak rajmund kto potrafi oświecić biednego nauczyciela.
~Inni mają dużo gorzej
wtorek, 27 maj, 2008, 13:17
Jestem kadrową nauczycieli, mam wyższe wykształcenie, studia podyplomowe i prawie 20 lat pracy, zarabiam połowę tego co nauczyciel z podobnym stażem.
No i 26 dni urlopu rocznie. Ot cały komentarz!!!!!!
No i 26 dni urlopu rocznie. Ot cały komentarz!!!!!!
~kazz
środa, 11 czerwiec, 2008, 07:19
Co Pani wypisuje? Ja mam podobny staż i wiem ile zarabiam, a ile zarabia moja kadrowa. „Wytyka Pani nam wakacje"- podkreślając swój wymiar urlopu, ale proszę mi wierzyć, że brak tej przerwy spowodowałby, że niewielu z nas doczekałoby jubileuszu np. 10-lecia swojej pracy.
Jeżeli kogoś boli nasz wymiar pracy, to mogę posłużyć się własnym przykładem. Tylko w kwietniu mam przepracowanych dodatkowo ponad 70 godzin, podobnie w maju-głównie to zawody sportowe,ale też: rady, dni otwarte, godziny konsultacji z rodzicami! Zapłaconych mam w kwietniu 8 nadgodzin (reszta godzin traktowana jest jako tzw. godziny społeczne). Otrzymałem za kwiecień(nadgodziny)- około 100 zł „na rękę” . Jeżeli ktoś potrafi liczyć to za każdą wypracowaną godzinę mam średnią około 1,4 zł/h ( 1 zł 40 gr)!
Podobna sytuacja czeka mnie w czerwcu: udział z uczniami w zawodach - również w soboty i niedziele.
Pozdrawiam Panią
Jeżeli kogoś boli nasz wymiar pracy, to mogę posłużyć się własnym przykładem. Tylko w kwietniu mam przepracowanych dodatkowo ponad 70 godzin, podobnie w maju-głównie to zawody sportowe,ale też: rady, dni otwarte, godziny konsultacji z rodzicami! Zapłaconych mam w kwietniu 8 nadgodzin (reszta godzin traktowana jest jako tzw. godziny społeczne). Otrzymałem za kwiecień(nadgodziny)- około 100 zł „na rękę” . Jeżeli ktoś potrafi liczyć to za każdą wypracowaną godzinę mam średnią około 1,4 zł/h ( 1 zł 40 gr)!
Podobna sytuacja czeka mnie w czerwcu: udział z uczniami w zawodach - również w soboty i niedziele.
Pozdrawiam Panią
~N
środa, 11 czerwiec, 2008, 09:24
Tak, W-F -iści mają szczególnie ciężko:):):)
~Swietliczanka
piątek, 13 czerwiec, 2008, 13:57
Dokładnie
~rella
środa, 18 czerwiec, 2008, 16:59
Mam Pytanie...ile wynosi wynagrodzenie nauczyciela stazysty w przedszkolu? na rękę?
~ela
sobota, 12 lipiec, 2008, 10:28
Nie narzekajcie ciągle macie wolne: każdy weekend, ferie, wakacje, ferie świąteczne ,wszystkie długie weekendy, jeszcze tyle kasy zarabiacie i ciągle jesteście zmęczeni, nieszcęśliwi takie damy te wszystkie wielkie nauczycielki wiem bo sama z takimi pracuje a nie potraficie wypełnić prostego formularza sory ale to są podobno ludzie wykształceni....A ja za obsługę tego hrabiostwa mam połowe tego co oni jak to jest?
~bożena
sobota, 19 lipiec, 2008, 19:30
Należę do "tego hrabiostwa" i nie jestem ciągle zmęczona oraz nieszczęśliwa. Potrafię wypełnić bardzo skomplikowane formularze. Również poradzę sobie z wieloma pracami fizycznymi, których nie wykona wielu mężczyzn. Proszę więc nas nie obrażać! A za pracę w dni wolne, którą często wykonuję nigdy mi nie zapłacono.
~ela
czwartek, 31 lipiec, 2008, 13:10
O jakich dniach wolnych mówisz? Sobotach, niedzielach, wakacjach, feriach, czy moze rocznych płatnych urlopach dla podratwoania zdrowia? Za które ci nie zapłacono?
A co to za prace fizyczne , których nie wykona wielu mężczyzn, czyżbyś musiała od czasu do czasy wyjśc zza biurka i przejść się po klasie?
A co to za prace fizyczne , których nie wykona wielu mężczyzn, czyżbyś musiała od czasu do czasy wyjśc zza biurka i przejść się po klasie?
~bożena
wtorek, 5 sierpień, 2008, 15:13
Współczuję takim jak Ty? Tylko narzekacie! I to cała wasza rozrywka. Jeżeli chodzi o dni wolne pracowałam (jak inni nauczyciele)w ferie i podczas trwających wakacji ( społecznie - jako opiekun), w weekendy z dziecmi na wycieczkach oraz doskonaliłam się na warsztatach. Jest tego więcej, ale komu ja się tłumaczę?
Co do prac fizycznych, to z mężem wybudowaliśmy sami większą część naszego domu!
Ciekawe dlaczego nie zostałaś nauczycielką??? Zawsze można to zrobić.Tylko musisz chcieć. Motywację już masz.
P.S. Kilkanaście lat temu przeszłam ciężką operację na sercu i nigdy nie starałam się o urlop dla podratowania zdrowia.
Co do prac fizycznych, to z mężem wybudowaliśmy sami większą część naszego domu!
Ciekawe dlaczego nie zostałaś nauczycielką??? Zawsze można to zrobić.Tylko musisz chcieć. Motywację już masz.
P.S. Kilkanaście lat temu przeszłam ciężką operację na sercu i nigdy nie starałam się o urlop dla podratowania zdrowia.
~Sabina
piątek, 29 sierpień, 2008, 17:48
do ~ela!
Mam prośbę wypowiadaj sie na temat swojej pracy a nie kogoś innego!Każdy walczy o swoje!Mieszkalam w Krakowie i znajomy moj wiecej zarabia niż ja po UJ.A jest on ratownikiem medycznym po studium 2 letnim!Obecnie zarabia 3250zł, a ja jako nauczyciel kontraktowy 1644zł!To sa kwoty brutto!I uwież mi nie zarabiamy kokosów jak Ci sie wydaje a wolnego tez zbyt duzo nie mam bo musze przygotowac sie do zajec, sprawdzic klasowke-sprawdzian i wiele innych spraw,ale po co mam tu pisać jak i tak jesteś zielona na temat pracy w szkole.Pozdrawiam Cię i proponuję zebyś posmakowala tego chleba!
Mam prośbę wypowiadaj sie na temat swojej pracy a nie kogoś innego!Każdy walczy o swoje!Mieszkalam w Krakowie i znajomy moj wiecej zarabia niż ja po UJ.A jest on ratownikiem medycznym po studium 2 letnim!Obecnie zarabia 3250zł, a ja jako nauczyciel kontraktowy 1644zł!To sa kwoty brutto!I uwież mi nie zarabiamy kokosów jak Ci sie wydaje a wolnego tez zbyt duzo nie mam bo musze przygotowac sie do zajec, sprawdzic klasowke-sprawdzian i wiele innych spraw,ale po co mam tu pisać jak i tak jesteś zielona na temat pracy w szkole.Pozdrawiam Cię i proponuję zebyś posmakowala tego chleba!
~Sabina
piątek, 29 sierpień, 2008, 17:48
do ~ela!
~ania
piątek, 29 sierpień, 2008, 18:53
jestem przed podpisaniem umowy i wiem tylko, że mam pracować 9 h tygodniowo, jako pomoc nauczyciela...uwielbiam dzieciaczki (sama mam 2 Córunie), ale wiem ile wysiłku kosztuje, żeby wychować dobrze dziecko, skacząc nad nim krok w krok tłumacząc co i jak się robi, jak się mówi, czego nie wolno a co wolno, organizując czas takiemu dziecku potrzeba wiele dać mu od siebie (nieraz rezygnując ze sprzątania, prania, gotowania, prasowania itp.) bo takie dziecko wiele jeszcze nie wie,a dopiero się uczy...doświadczyłam podczas wychowywania swoich dzieci jak to jest naprawdę mieć oczy wokół głowy aby dziecku nic się nie stało, aby zostały spełnione wszystkie jego podstawowe potrzeby codzienności wg poprawnych zasad i norm...a jeśli ma się gromade 20-30 dzieciaczków to trzeba ten wysiłek, ten spryt, ten refleks, umiejętności poprawnego wychowania, zwinność, czujnośc w każdej sekundzie ZWIĘKSZYĆ KILKANASTOKROTNIE- zdecydowanie- BO MA SIĘ POD OPIEKĄ NIE SWOJE DZIECI. DLATEGO WIEM,ŻE TO JEST CIĘŻKA I ODPOWIEDZIALNA PRACA-NAD KSZTAŁTOWANIEM MAŁEGO CZŁOWIECZKA W SAMODZIELNEGO, MĄDREGO, ODPOWIEDZIALNEGO...
ale wracając do mojego wstępu...czy ktoś mi powie czy zarobie choć na dojazdy do placówki, przez te 9h? nie jestem aż tak interesowna i nie pytałam o płace swojej Przełożonej, bo nie jest to dla mnie naistotniejsze (cieszę się, że dostałam prace choć na te 9 h):) ukończyła studia mgr jako pedagog i licencjackie jako nauczyciel nauczania początkowego i przedszkolnego...teraz chciałabym się spełnić jako dobry wychowaweca tych nie moich pociech
ale wracając do mojego wstępu...czy ktoś mi powie czy zarobie choć na dojazdy do placówki, przez te 9h? nie jestem aż tak interesowna i nie pytałam o płace swojej Przełożonej, bo nie jest to dla mnie naistotniejsze (cieszę się, że dostałam prace choć na te 9 h):) ukończyła studia mgr jako pedagog i licencjackie jako nauczyciel nauczania początkowego i przedszkolnego...teraz chciałabym się spełnić jako dobry wychowaweca tych nie moich pociech
~mloda nauczycielka
sobota, 30 sierpień, 2008, 15:25
Wypowiadac sie tylko ci ktorzy w zawodzie pracuja bo reszta zielonego pojecia nie ma o co chodzi. Dodatkowo jak slysze ze praca nauczyciela to picie kawki w pokoju nauczycielskim i wieczne wakacje to mnie szlag trafia . Poslac tych wszystkich elokwentow do gimnazjum dac kilka stowek i niech sobie radza z uczniami i taka pensja. Z checia popatrzylabym jak po tym beda cwaniakowac...
dla nauczycieli ktorzy olewaja sobie zawod ( bo tacy i owszem tez sa ) moze pensja i jest odpowiednia ale dla ludzi ktorzy sa pedagogami z prawdziwego zdarzenia i kazda wolna chwile spedzaja na przygotowaniu materialow i planowaniu lekcji to jest czysta kpina...
dla nauczycieli ktorzy olewaja sobie zawod ( bo tacy i owszem tez sa ) moze pensja i jest odpowiednia ale dla ludzi ktorzy sa pedagogami z prawdziwego zdarzenia i kazda wolna chwile spedzaja na przygotowaniu materialow i planowaniu lekcji to jest czysta kpina...
~bibliotekara
poniedziałek, 1 wrzesień, 2008, 23:46
hit tygodnia: AUTENTYCZNE!!! w radiowej Trójce Panie nauczycielki udzielają wywiadu, jedzie to mniej więcej tak: "...bo my też musimy ponosic koszty na początku nowego roku szkolnego, to nie tylko uczniowie! My nie możemy sobie pozwolic na szczerbaty usmiech, na odrosty, dzieci tez zwracaja uwage na perfumy! U nas to zmiana garderoby jest właściwie co roku, no bo dzieci sa bardzo spostrzegawcze i nie może byc tak żeby nam powidziały: <<o, idzie ta co ciągle chodzi w tym samym>> ". Komentarz słuchacza który do radia zadzwonił: "chciałbym oddac hołd tym wszystkim paniom nauczycielkom, które takie biedne są, i z racji swojego zawodu muszą się myc, musza włosy farbować, kupowac ubrania, i jescze pachniec muszą! Bo ja nie jestem nauczycielem i moge chodzic obdarty, mogę przecież sie nie myć, mogę śmierdzieć " :)))))----> to juz mój śmiech. Co moge dodać do trafnego komentarza tego pana? Żałosne jest, że nauczycielki swój autorytet budują na podst. tego jak sie paniusie odwalą i jak wyglądają. Ja sama cenię nauczycieli/nauczycielki choćby i we flanelowej koszuli, ale z sercem, łagodnością, rozumem, wiedzą i konkretnymi argumentami - kiedy cokolwiek tłumaczą dzieciom, szkoda że jest ich tak mało. Tych beznadziejnych z przypadku pamiętam ze swoich czasów, a teraz, niestety, spotykam ich w pracy.
Dobry nauczyciel powinien być dobrym człowiekiem, osoba z klasa, a to z czym mam do czynienia to ...ludzkie pojęcie przechodzi. Przede wszystkim: nauczycielki które GARDZĄ uczniami, uważając siebie za kogos lepszego. Co z tego wynika? Nagminne jest obgadywanie uczniów, robienie z nich posmiewiska w pokoju nauczycielskim, nie mówiąc o tym że teraz, te biedne Panie nauczycielki które jezdżą na kolonie jako opiekunki - gżą sie przy każdej okazji i chlaja jakby sie z łańcucha zerwały. Żałosne.
Żeby nie było: nie jestem zagorzałym wrogiem wszystkich nauczycieli. znam wyjątki, i cenie, m. in. nauczycieli starej daty, roczniki mniej więcej 1960.
Przykro mi bardzo że taka opinię tu wystawiam, ale nie jestm odosobniona. Moi znajomi tez uważają nauczycielki za lekko ograniczone kurki, co to czytają co najwyżej "na zywo" albo "życie gwiazd". Oczywiście są wyjątki;) Chwała im za to!
Dobry nauczyciel powinien być dobrym człowiekiem, osoba z klasa, a to z czym mam do czynienia to ...ludzkie pojęcie przechodzi. Przede wszystkim: nauczycielki które GARDZĄ uczniami, uważając siebie za kogos lepszego. Co z tego wynika? Nagminne jest obgadywanie uczniów, robienie z nich posmiewiska w pokoju nauczycielskim, nie mówiąc o tym że teraz, te biedne Panie nauczycielki które jezdżą na kolonie jako opiekunki - gżą sie przy każdej okazji i chlaja jakby sie z łańcucha zerwały. Żałosne.
Żeby nie było: nie jestem zagorzałym wrogiem wszystkich nauczycieli. znam wyjątki, i cenie, m. in. nauczycieli starej daty, roczniki mniej więcej 1960.
Przykro mi bardzo że taka opinię tu wystawiam, ale nie jestm odosobniona. Moi znajomi tez uważają nauczycielki za lekko ograniczone kurki, co to czytają co najwyżej "na zywo" albo "życie gwiazd". Oczywiście są wyjątki;) Chwała im za to!
~JUSTYNA
poniedziałek, 15 wrzesień, 2008, 21:49
Kocham swojąpracę nauczyciela.Pracuje od 7:30 do 13. Za nadgodziny mi nie płacą, ale nie narzekam. Dokształcam się bo chcę. Za rok chce iść na studia doktorskie, bo chcę był wartościowym nauczycielem. NIE ŻYCZĘ SIBIE WRZUCANIA DO JEDNEGO WORA NAUCZYCIELI, BO JAK W KAŻDYM ZAWODZIE SĄ LENIE.
~Maria
środa, 22 październik, 2008, 19:43
Często dostajemy od dyrektora polecenie pracy typu
-przygotowanie i przebieg "Dni danej miejscowości" zawsze jest to dzień wolny od pracy tj. niedziela lub sobota
-praca w czsie jednego dnia ferii zimowych -zorganizowanie i przebieg danego dnia
-festyn " z jakiejść okazji...." jw
Jak dotąd nigdy nie otrzymaliśmy za te świadczenie pracy wynagrodenia ,bądż dnia wolnego
Jaki przepis prawny to reguluje?
-przygotowanie i przebieg "Dni danej miejscowości" zawsze jest to dzień wolny od pracy tj. niedziela lub sobota
-praca w czsie jednego dnia ferii zimowych -zorganizowanie i przebieg danego dnia
-festyn " z jakiejść okazji...." jw
Jak dotąd nigdy nie otrzymaliśmy za te świadczenie pracy wynagrodenia ,bądż dnia wolnego
Jaki przepis prawny to reguluje?
~Magdalena
sobota, 29 listopad, 2008, 21:06
A ja pracuję w przedszkolu publicznym prowadzonym przez osobę fizyczną. Jest to dziwny, eksperymentalny twór. Zabrano nam prawie wszystkie przywileje z Karty Nauczyciela ( pozostawiono tylko nadzór pedagogiczny). Pracuję więc 35 godzin w tygodniu za średnią pensję nauczycielską (mam wyższe wykształcenie, studia podyplomowe i mnóstwo kursów doskonalących). Nie narzekam, bo uwielbiam swoją pracę. Nic nie zastąpi szczerości dzieci i wdzięczności ich rodziców
(oczywiście są trudne wyjątki). Oczywiście przygotowania do zajęć, imprezy, zebrania, rady, kiermasze i in. rzeczy wykonuję po godzinach. I mam tylko ogromny żal, bo uważam, że nasza praca nie jest doceniana przez pracodawców. Czy ktoś z was ma podobny problem. A może ktoś z was pracuje w takim przedszkolu? Coraz częściej zastanawiam się, jak długo podołam w takich warunkach pracować? A może Karta Nauczyciela została nam zabrana bezprawnie? Czy ktoś mógłby mi udzielić jakiejś informacji na ten temat?
(oczywiście są trudne wyjątki). Oczywiście przygotowania do zajęć, imprezy, zebrania, rady, kiermasze i in. rzeczy wykonuję po godzinach. I mam tylko ogromny żal, bo uważam, że nasza praca nie jest doceniana przez pracodawców. Czy ktoś z was ma podobny problem. A może ktoś z was pracuje w takim przedszkolu? Coraz częściej zastanawiam się, jak długo podołam w takich warunkach pracować? A może Karta Nauczyciela została nam zabrana bezprawnie? Czy ktoś mógłby mi udzielić jakiejś informacji na ten temat?
~bianka
czwartek, 25 grudzień, 2008, 13:04
Do wszystkich którzy zazdroszczą nauczycielom...... bo przecież mamy sie tak super..... ZOSTANCIE NAUCZYCIELAMI !!! a wtedy pogadamy !!!
~Jura
piątek, 26 grudzień, 2008, 17:26
Po co? I tak jest was za duzo. Kto zarobi na te wasze pensje?
~OLKA
piątek, 26 grudzień, 2008, 19:01
ja na razie jestem na ostatnim roku licencjackich studiów edu. wczesnoszkolnej z j. angielskim. po praktykach, które na razie odbywam jestem juz pewna, że nauczycielem nie zostane NIGDY!!!!! dopóki sie nie sprobuje to mozna mowic ze jest latwo. Wcale nie jest i trzeba sie duzo napracowac wczesniej, przed zajeciami. Dzieci juz w 1 klasie tez potrafia byc niewdzieczne i powiedziec " ale pani dzis brzydko wyglada"! Tragedia ;/. Chyba juz kazdy inny zawod jest lepszy :)
~lemur
poniedziałek, 29 grudzień, 2008, 12:59
Rzeczywiście, co za niewdzięcznośc:)Jasne, nie zostawaj nauczycielką, dzieci są zbyt szczere. W innej pracy nikt Ci nie powie, że wyglądasz dzis fatalnie i poczujesz sie lepiej ,moze nawet przybędzie Ci urody:)
~jagoda
poniedziałek, 5 styczeń, 2009, 18:03
zatrudnię nauczyciela do wychowania przedszkolnego może chce się ktoś sprawdzić w placówce niepublicznej.
~Monisia
poniedziałek, 5 styczeń, 2009, 18:44
Do jagoda - mozesz mi powiedziec w jakim miescie? Ja jestem z Radomia